Donata 0 Comments

Nesustojantis laikas tedžiugins…

Šiandien, šventinį birželio rytą, ne vienas moksleivis bent minutei stabteli ir prisimena, kaip pro lauktas ir nelauktas rugsėjų pirmąsias, prasmingą pamokų tylą ir skambų pertraukų juoką, per šurmulį, jaudulį prieš atsiskaitymus bei renginius bėgo mokyklinio gyvenimo dienos… Ir štai pagaliau žydinti vasara skelbia atsisveikinimą…

Nueitas įdomus pažinimo kelias: mokytasi ne tik skaityti ir rašyti, spręsti sudėtingas matematikos užduotis, bet ir įminti svarbiausias draugystės, pirmosios meilės mįsles… Juk mokykla – tai ne tik vadovėliai, pamokos, kontroliniai, pirmiausia tai – kalbėjimasis, buvimas bendruomenėje, nesenkantis pažinimas, atradimai, potyriai.

Ne kartą girdėta, kad gyvenimas priverčia pamiršti daugybę dalykų ir laikas ištrina iš atminties draugų veidus. Bet ar taip yra iš tiesų? Klausydama istorijos apie du arbatos puodelius pagalvojau, kad mūsų mokiniai visada žinos, kas gyvenime svarbiausia.

Papasakosiu šią istoriją visiems.

Atėjęs į klasės valandėlę klasės vadovas pasiėmė stiklainį ir pridėjo į jį akmenų. Paklausė mokinių, ar stiklainis pilnas? Šie patvirtino. Tada klasės vadovas išsiėmė iš portfelio indelį, pilną smulkių akmenukų, ir supylė juos į stiklainį. Akmenėliai gražiai užpildė tarpus tarp didelių akmenų. Mokytojas vėl paklausė mokinių, ar stiklainis pilnas? O šie juokdamiesi patvirtino, kad taip. Tada mokytojas ištraukė iš kišenės maišelį smėlio ir supylė jį į stiklainį. Smiltelės subiro į pačius mažiausius plyšelius tarp akmenų visiškai užpildydamos stiklainį. Ir vėl mokytojas paklausė mokinių, ar stiklainis pilnas. Šie dar kartą atsakė, kad taip.

Tuomet mokytojas paėmė nuo stalo du puodelius kavos ir supylė į stiklainį. Kava subėgo, susigėrė. Mokiniai nusijuokė.

Taigi, – tarė mokytojas. Įsivaizduokite, kad šis stiklainis – tai jūsų gyvenimas. Didieji akmenys simbolizuoja svarbiausius jūsų gyvenimo dalykus: šeimą, tėvus, draugus, mylimąjį, tobulėjimą, darbą, sveikatą. Net jei visa kita dingtų, minėti dalykai vis tiek liktų svarbūs ir suteiktų gyvenimo prasmę. Smulkūs akmenėliai – antraeiliai, mažiau svarbūs dalykai: butas, automobilis, studijos… Smėlis simbolizuoja visai nesvarbius, nereikšmingus, netgi lėkštus dalykus. Ir jeigu jūs, mieli mokiniai, iš pradžių pilsite smėlį, neliks vietos nei dideliems, nei smulkiems akmenims. Tad skirkite daugiau savo laiko svarbiems dalykams. Nusistatykite teisingus prioritetus.

Baigus mokytojui kalbėti, vienas mokinys paklausė, o ką reiškia tie du puodeliai kavos?

Mokytojas nusišypsojo ir atsakė:

Tai reiškia, kad nesvarbu, koks pilnas būtų jūsų gyvenimas, porai puodelių kavos su gerais draugais visada turėtų atsirasti laiko.

Prieš akis – naujos erdvės, savęs, savo gyvenimo kelio, taip viliojančios ateities, kai nežinai, ko laukti už artimiausio posūkio, ieškojimas. Tad tegul tas laikas Jums, mieli aštuntokai, būna džiugus, skatinantis nepamiršti draugų, auklėtojų, mokytojų ir susitikti puodeliui kavos.

 

Mokytoja Gitana

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

This will close in 0 seconds